Питиета, подобни на нашенската ракия, се правят в почти всяка една държава

Въпреки че процесът, чрез който се прави ракия варира между сортовете грозде, както и от използваните плодове и други суровини, има четири основни необходими стъпки. Първо, плодовете трябва да ферментират като вино, което се дестилира, за да се получи високоградусов алкохол. След завършване на процеса на дестилация започва процеса на стареене.

Тази стъпка е от ключово значение, за да се разграничи качеството и разнообразието на ракията. Ракията може да старее в различни съдове, но най-често този процес се извършва в дървени бъчви направени от дъб или друг стабилен дървен материал. Някои видове ракия отлежават и в стъклени бутилки. Не е препоръчително да държите ракията в пластмасови туби, бутилки или бидони. Последните се използват само за ферментационния процес.

Последната стъпка в производството на ракията е да се подобри алкохолния й вкус. Добавят се различни катализатори. Може да са билки, може да е анасон, може да са смокинови пръчки, борова дъвка, а може и да са изкуствени ароматизатори. Последните се прилагат само при промишленото производство на ракия.

Ето и някои от най-популярните напитки, които приличат на ракия, но имат малко по-различна технология на производство.

Коняк

Вид бренди, познато от региона на Cognac във Франция. Произвежда се от три вида грозде, които ферментират и се дестилират заедно. Виното, произведено от тези сортове грозде е с високо съдържание на киселина и ниско съдържание на алкохол и затова придава на напитката онзи толкова привлекателен и познат вкус. Конякът е популярна съставка в много коктейли.

Арманяк

Разликата между коняка и арманяка е в бъчвите, в които отлежава. Популярен е в Гаскония и именно бъчвите са от съществено значение за силния аромат на питието. Твърде силен за повечето коктейли, арманяка не се препоръчва да се използва като заместител на друга ракия, но ще подобри вкуса на популярния френски коктейл Д’Артанян.

Испанско бренди

От региона на Андалусия, Испания, испанската ракия първоначално е била разработена за медицински цели. Най-популярнита испанска ракия днес е Бренди де Херес или Шери бренди. Отличава се с по-сладък вкус и силен дъбов аромат.

Писко

Писко е ракия от Южна Америка. Популярна е предимно в Перу и Чили. Има четири вида писко, в зависимост от сорта грозде, от което се произвежда: Писко Puro, Писко Aromatico, Писко Acholado и Писко Mosto Verde.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *