Древните българи първоначално са използвали ракията като лек, а не за пиене

Така изглежда лековитата дрянова ракия
Така изглежда лековитата дрянова ракия

Днес ракията повече се пие, отколкото се използва за лекарство. Търсене на опита на предците ни дойде в рецептите за ракия, която се използва в медицински цели. Описанията, които следват, са резултат от десетилетия опит и следователно трябва да бъдат третирани с уважение и вяра в тяхното значение за здравето.

Лекарствената ракия се получава от силна ракия, получена от плодове в процес на ферментация и изпичане в медни казани и нисък капацитет (02:58 казани ден). Тази лекарствена ракия е наречена „Ancestral Spirit“. За подготовката на високоградусовия илач е необходимо много любов и малко усилия, а ползата за здравето е доказана през вековете.

Ето и две рецепти за лековита ракия:

Лековита ракия с тинтява

Начин на приготвяне:

Пресен корен от тинтява се нарязва на малки парчета (с размер на бучка захар) и се оставят да изсъхнат на слънце. За един литър ракия са достатъчни 10 унции корени. Корените са поставени в тъмна стъклена бутилка и се изсипва гореща ракия. Бутилката се затваря и се оставя на тъмно място да престои най-малко 3 седмици. Периодично се разклаща.

Лекарствено действие:

Стимулира отделянето на сокове и храносмилателни ензими, подобрява кръвната картина и общото състояние на организма. Помага при разширени вени и капиляри и склероза на мозъка.

Използвайте: По 20 мл. на ден в продължение на две седмици, 10 до 15 минути преди хранене.

Дрянова ракия

Начин на приготвяне:

Съберете добре узрели и меки плодове от дрян. Една водна чаша плодове е достатъчна за 1 литър силна сливова ракия. Плодовете се мачкат и се поставят в литрова стъклена бутилка. Отгоре се изсипва ракията, без да се нагрява. Един месец стои на слънце и се разклаща. Ракията придобива приятен червен цвят и характерен вкус.

Лекарствено действие:

Повишава устойчивостта на кръвоносните капиляри и засяга кръвообращението. Създава резистентност към настинки и грипозни състояния.

Използвайте: Тази лековита ракия се пие преди хранене веднъж или два пъти на ден по една супена лъжица (10 мл).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *