Ще ви посочим три разновидности на медовината, които са с различен вкус и аромат

Рецептите са били известни и прилагани в продължение на векове из нашите географски ширини. Съставките са три – мед, вода и ракия.

Първо, ще обясним правилната употреба на думите медовина, меден ликьор и медна ракия.

Медовината е питие, което се е пиело още от древните славяни. За направата му имате нужда от два компонента – мед и вода. Подходящо количество мед се смесва с вода. Така например четири килограма мед се смесва с 20 л. вода.

Към медовината може да се добави алкохол по желание. Медената дестилатна спиртна напитка е дестилат от медовина. Медовината се дестилира в парен котел за дестилиране. Крайният резултат е спиртна напитка е с алкохолен градус някъде между 40 и 50 градуса.

Медният ликьор се смесва коняк или водка. Съотношението е 1:1 алкохол. Оставя се да престои в продължение на няколко месеца, така че и двете съставки да се смесят по-добре и не на последно място алкохолът да стане по-мек.

Повечето хора под термина медовина разбират безалкохолна напитка. Донякъде е така. Това е напитка, която преди се предлага в някои балкански държави като Хърватска и Черна гора. Сипва се като допълнение в греяното вино. Най-често търговците я изкарват на пазара около Коледа и Нова година. Нивото на алкохол в кръвта е някъде около 25vol%. Притежава приятен сладък вкус.

Може да приготвяте медна ракия от крушова, ябълкова или сливова ракия. Рецепта е много проста: 1 кг. мед на 1 литър спиртна напитка.В подходящ по размери купа изсипете ракията, добавете меда и се разбъркайте добре. Оставете сместа да почине. С течение на времето ракията ще стане по-бистра на цвят. Частиците от цветния прашец, които се намират в меда ще се утаяват на дъното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *