Ракиите от горски плодове се варят сравнително рядко, но крайният резултат определено си заслужава

За да се получи напитка с добре балансиран вкус и аромат е хубаво да подберете узрели, но не презрели плодове. Малините са сравнително често срещан плод, а някои стопани ги отглеждат целенасочено, така че няма да ви е трудно да си набавите суровина. Още повече, че и по пазарите търговците често предлагат този плод на сравнително добри цени.

След като малините са набрани или закупени, прегледайте ги добре, за да махнете онези, които са презрели, смачкайте ги и оставете да ферментират поне 5-6 дни. Твърдите частици може да отмиете с вода в количество 1/2 до 3/4 от количеството сок и отново се пресоват.

Смесете двата сока от първото и второто пресоване се и на всеки 10 л се добавете 1,5 кг захар. Така смесеният сок се заквасва и се оставя да ферментира. След ферментацията се дестилира. Отделят се първакът и патоките.

1 comment on “Малинова ракия – само за мераклии”

  1. Боже! Това е страхотно! Ето как може да се организира типично български празник и все пак с много фантазия! Защо да не се правят тематични партита, посветени на различните видове ракии например?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *