Сигурно много от вас са пили шипково вино

Ракията от шипки е една доста приятна и пивка напитка, която върви особено добре с добре узрели круши и не много мазни сирена. Шипковата ракия се прави от шипково вино и може да се приготвя във всеки един сезон, стига да имате готова суровина под ръка.

За целта се избират добре узрели шипкови плодове, може и сушени, както и люспи. Свежите плодове се измиват, почистват и раздробяват. Може да ползвате и машинка за мелене, за да стане по-лесно отделянето. Ако сте набрали килограм свежи плодове от шипка, трябва да приготвите захарен сироп, като на 5 л вода добавете 1 кг захар. Вари се на пряк огън в продължение на 15-20 мин, като накрая се добавят 5-6 г винена или лимонена киселина.

След като стане готов захарният сироп, в съд, в който ще се извършва ферментацията, се добавят и шипките. Температурата на помещението не бива да е много висока, нито много ниска, а някъде около 20 градуса. За да се ускори ферментацията, добавете хлебна мая, която предварително сте размили в хладка вода.

Когато приключи ферментационният процес се слага в подходяща бъчва, за остарее. Не бива да се допуска да остане захар в сместа, тъй като при дестилацията може да загори и да предаде на ракията карамелен привкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *