Ракията е предпочитана за всякакъв повод, но трябва да се употребява внимателно

 

ракия

В превод френската дума aperitif произлиза от латинската aperio, което означава „отварям“. Свойството на ракията да „отваря“ апетита се дължи на етиловия алкохол, който в малки количества действа върху храносмилателната система, като активира отделянето на слюнчена и на стомашна секреция, а понякога увеличава и секреторната функция на задстомашната жлеза. С това до известна степен се мотивира и се обяснява популярността на високоалкохолните напитки да се приемат за аперитив.

Заслужава добре да се запомни, че ракията и другите високоалкохолни напитки действат като аперитив само в случаите, когато се приемат в количество от 50 до 100 мл. В по-големи количества ефектът е отрицателен.

Следователно количеството ракия, което може да се изпие е до 100 мл. Възприето и нормално е аперитивът да се приема 20-30 минути преди хранене. Не бива да се забравя обаче принципното становище, че алкохолни напитки не бива да се пият на празен стомах. В такъв случай алкохолът лесно преминава в кръвта, респ. в мозъка и води до бързо опиване. По тази причина ракията и другите аперитиви трябва да се пият с мезе. За щастие, кулинарията предлага богато разнообразие и е в състояние да задоволи вкусовите изисквания и на най-претенциозните консуматори. Независимо от малкото количество по обем /100 мл/, за да има положителен ефект, ракията не бива да се пие бързо и на екс, а бавно, на малки глътки, между хапките. За доставяне на истинско удоволствие, ракията се пие добре охладена. Това лесно се постига, като в чашата с ракия се пуснат 1 -2 кубчета лед. Не бива да се забравя обаче, че ледът я разрежда и нарушава баланса между отделните компоненти, което в крайна сметка понижава вкусовите й качества. Ето защо с леда не бива да се прекалява.

На последно място искаме да обърнем внимание и върху един порочен навик – една част от почитателите на ракия я пият едновременно с газирани напитки. Въглеродният двуокис, съдържащ се в тях, улеснява преминаването на алкохола в кръвта, поради което опиването настъпва бързо. За да се изпита удоволствие и от пиенето на ракия без вредни последици трябва да се имат предвид посочените особености и изисквания.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *