Да направиш хубава ракия си е чист майсторлък

Но колкото и голям майстор да си, все идва един момент, в който нещо не се получава както трябва. Така или иначе, ракията е дестилирана, но се е получила утайка. Можем ли да се справим с нея? И как става това?

Майсторите в занаята препоръчават ракията с утайка да се обработи с пектин. Ябълковият пектин се продава в аптеките. На вас ви трябва прахообразен, за да може да го разтворите добре. Откажете всякакви хапчета и капсули – чист, прахообразен ябълков пектин.

Необходим ви 30 грама пектин за 60 литра ракия. Изчислението за различните литри ракия може да направите и сами. Слагате го в ракията и бъркате. Бъркането продължава от половин до един час.

Оставяте ракията. Трябва да стои така поне 10-на дни, като първите няколко дни я разбърквате два пъти на ден с миксер. Не след дълго се образува нова утайка. Получената ракия се разделя от утайката, като се пресипва в друг съд през поне 3-4 слоя марля.

Имайте предвид, че някои утайки са много деликатни и трудно се забелязват с просто око. Може да предприемете почистване на утайка с ябълков пектин само ако тя е много груба. Каквато и да е интервенция променя вкуса на ракията, затова е добре да се внимава, докато се извършва дестилацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *