След като сте претрили и изсушили зърната, смесете ги с вода в съотношение 1:5, размесва се и се загрява до температура 60 градуса, като при тази температура се задържа 30-40 мин.

След това масата се загрява до 70 градуса и се задържа до 30 мин. Охладете до поносима до тялото ви температура, сложете хлебна мая или дрожди. Съотношението трябва да е 100-150 г за 100 кг смес.

Хубаво е ферметационният процес да се случи в дървен съд, като не забравяте пак да разбърквате сместа по 3 пъти на ден. За получаване на качествена ракия се дестилира само бистрата част. Отделят се първакът и патоките.

Ето я и рецептата за ракия от пшеница:

Необходими са 4 кг пшеница , която се смила на едро. След това се добавят 1 килограм захар и се залива с 3 л вода, оставя се за 5 дни в топло помещение. След това се добавят 5 кг захар, разтворена в 18 л вода. Добавя се и 100 г хлебна мая, размита в 0,5-1 л хладка вода. Разбърква се. Оставя се в покой да ферментира. Прецежда се и твърдите частици се махат. Течността се дестилира. Останалите твърди части се заливат с 8 л вода и се добавят 5 кг захар. Ферментира за около 8-10 дни.

Отново ферментиращата маса се прецежда и на дестилация се подлага само течността. При двете дестилации се отделят първотокът и патоките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *