Винаги може да си направите вкусна салата за ракията

ракия сушено месо

Комбинацията шопска салата с ракия е класика, не защото някакъв типично български патент, а тъй като всяко питие трябва да бъде прието с някакво мезе. На гладен стомах не се пие. Според лекарите алкохолът не предизвиква кисела реакция в кръвта и е подходящо да се приема с нещо, което алкализира организма – като зеленчуците. Както вече стана ясно, зеленчуците не ферментират. Към салатата може да има мезета – кашкавали, сирена. Нашите баби и дядовци са пиели виното със сухи мезета – домашни пастърми, суджуци, луканки, което също е правилно. Но тогава са пиели алкохол по празници, не всекидневно.

Практиката да се суши месо през зимата нито е случайна, нито е от вчера. Още древните хора са били наясно, че сушеното месо е много по-здравословно от онова, което е претърпяло термична обработка. Месото дава кисела реакция и когато е сготвено, тази кисела реакция е много по-силна, т.е. отровите, които влизат, са в по-голяма степен. При всяко завишаване на киселинността в организма ни се черпи от нашия калций за неутрализиране на тази киселинност, а вероятно и други елементи. При съчетаването на месо със салата обаче този ефект се неутрализира.

Оказва се, че дори сланината, тъй като е суров продукт, е подходящо мезе за алкохола, но само ако е на тънки резени и с нея не се прекалява. Маринованата риба е идеална за компания на водка, ракия, бира, пише списание „За жената“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *