В стара книга, намерена в манастир край сливенско са открити рецепти за лечение на болести с ракия

Требник – така едно време са наричали книгата, в която са записвали всичко онова, което е било необходимо да се направи при даден проблем. В требника е имало само изпробвани и доказани рецепти като тази за лечение на тромбофлебит. Освен църковните обреди, някои требници са съхранили не една и две лековити рецепти или просто практични съвети.

В литър силна сливова ракия се слагат около 10-20 дафинови листа, глог и стевия. Последните две се добавят по равно – колкото от едната билка, толкова и от другата. Достатъчното количество за стевията и глога е около една непълна шепа.

Билките се слагат в ракията и се наблюдава. Промени ли цвета си, стане ли кафеникава, значи е готова за разтриване.

Писали сме за лечебните свойства на ракията. Може би трявба да добавим и да припомним някои неща, но основното трябва да знае всеки ценител на хубавата ракия – ракията трябва да се ползва внимателно, когато става въпрос за превенция от разни болести.

Знае се, че глътка хубава ракия може да загрее корема и да премахне болката. Знае се, че ако подържите в уста си силна смокинова ракия, която се прави пак там, в сливенския край, тя не само ще стегне венците ви, но и ще ви помогне ако имате запушен нос или болно гърло.

С ракия може да успокоите пулсиращата болка от някой възпален зъб. Също така, ако нямате спирт под ръка, може да направите дезинфекция на раната с ракия.

И не на последно място – 30-40 грама изпити бавно и с наслада в компанията на някой приятел могат да приспят всяко притеснение и да угасят пожара на която и да е тревога…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *