Каква е ползата от ракията обясняват кардиолозите

здраве ракия

В българската традиция е дълбоко вкоренено убеждението, че „ракията лекува“. Често се отбеляза, че няколко чаши алкохол имат благоприятен ефект върху здравето. Ето защо когато казваме „наздраве“ и отпиваме от хубава и качествена ракия, ние действително можем да създадем някои ползи за здравето. Всичко обаче трябва да е много добре дозирано и да се пие с мярка, предупреждават кардиолозите.

Мнението на специалистите е категорично по този въпрос. Според някои изследвания хората, които пият алкохол в умерени количества, в сравнение с въздържателите или онези, които отиват твърде далеч, намаляват риска от фатална болест на сърцето, инсулт или рак. Това се подкрепя и от факта, че умерените пиячи рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане и мозъчен инсулт. Трябва да се знае, че умерена употреба на алкохол означава, че на ден не трябва да се приемат повече от 20 грама твърд алкохол

Доказано е, че алкохолът в умерени количества повишава нивото на добрия, понижава лошия холестерол и нивата на триглицеридите. 50 мл. хубава ракия може да действа върху тромбоцитите при образуване на тромб, за да се забави или ускори тяхното разлагане, ако има такива. По този начин могат да осуетят сърдечно-съдовите заболявания. Умереното пиене на алкохол също може да повлияе на кръвоносните съдове, което води до по-добро кръвообращение.

Поради различията между половете в структурата на тялото, както и скоростта на усвояването и метаболизма на алкохол, умереното количества алкохол оптимално не е същото за жените и мъжете. Препоръките на кардиолозите са за най-много две питиета дневно за мъжете и не повече от едно за жените. Разбира се, това не важи за бременните жени.

1 comment on “Сърдечната истина за ракията”

  1. Абсолютно вярно! Има полза от ракията и в малки дози помага и за сърдечно-съдовата дейност, и за болен стомах, за настинка също. разбира се, говорим за хубава ракия, а не за някакво менте! Ако наистина искате да усетите ползата от това най-българско питие, вземете си непременно Сливенска перла. Няма да сгрешите! Сливенска перла е лек и за тялото, и за душата. Ще ви помогне да оздравеете, при това по един приятен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *