Правило и в тази насока няма. За голямото разнооб­разие са допринесли географското разположение на стра­ните, традициите, икономическите възможности за набавяне на точно определени храни, религиозните ограничения и не на последно място вкусовите навици.

И досега науката за хранене не се е занимавала с подобни въпроси, незави­симо че с голямото разпространение на алкохолните на­питки и с увеличаващата им се консумация това вече е крайно наложително. Преди 60 години във Франция проф. Казал провежда изследвания по отношение действието на алкохола върху черния дроб. Патологоанатомично и чрез пункционна биопсия на черния дроб (вкарване на тънка игла през коремната стена в чернодробната тъкан и „вземане“ на материал от нея) той установява, че алкохолът невинаги дава трайни поражения на черния дроб. След епидемиоло­гичното изследване той установява, че консумиращите ал­кохолни напитки са две групи: пияници — тези, които кон­сумират алкохолни напитки без мезета или с неподходящи мезета, и пиячи — тези, които при консумация на алкохол приемат точно определени храни от животински произход.

ЗАЩО?

Защото тези храни съдържат в белтъчините си онези аминокиселини, които спомагат за разграждането и елими­нирането на алкохола — една доказана протоплазмена отрова и за чернодробната клетка.

Това са и едни от причините, поради които към опре­делени алкохолни напитки да се сервират понякога едни и същи мезета, а в други случаи — напълно противоположни по съдържание и химичен състав. Правилно или непра­вилно, но някои мезета са станали традиция и много трудно е да се промени тази традиция, дори в случаите, когато ме­дицината се намесва и препоръчва аргументирано, че не толкова алкохолът е вреден, колкото т. нар. „мезета“, които не са подходящи и повече пречат. Фрапиращ пример са традиционните салати от зеленчуци, туршии, кисело зеле и др. към ракия за аперитив. Понякога ракията е доста силна, а липсва и грам животинска белтъчина с необходи­мите за разграждането на алкохола аминокиселини. Нека не се сърдим на проф. Казал, че по неговата класификация ние българите попадаме в групата на „пияниците“, а не на „пиячите“ и ще бъдем в тази група, докато не променим хранителните си навици при консумация на алкохолни напитки.

Ракиите като аперитивна алкохолна напитка са под­ходящи за различни ордьоври с месо, за сандвичи с месо, кашкавал, сирене, яйца. У нас най-често се предлагат расти­телни продукти, което от медицинска гладна точка е съвър­шено неправилно и дори вредно. Трябва да се запомни, че ние сме в групата на „пияниците“, които все още не искат да разберат, че при употребата на концентрирани алкохолни напитки са необходими животински белтъчини, съдържащи онези аминокиселини, които подпомагат човешкия орга­низъм да се „справи“ с алкохолната отрова. Ако това се превъзмогне, броят на болните с чернодробни цирози ще намалее до минимум, както това е в другите страни, където алкохолът се консумира с храни, съдържащи белтъчини.

 

За ценителите на хубавата българска кухня и качествената българска ракия, препоръчваме „Сливенска перла”, изключително мека, пивка и приятна, тя идеална за салати и мезета.

 

„Сливенска перла“ – запазена българска традиция покори света

2 comments on “С какви храни се сервира ракията?”

  1. Като добра и себеуважаваща се домакиня, според мен, на масата винаги трябва да има винаги една много добра и качествена ракия. За мен тази ракия Сливенска перла. Според мен хубавата ракия върви с хубава салата. Ако решим на масата ни да има гроздова рькия ние може да я поднесем с всякакъв вид салата. Като например за за мен гроздовата ракия върви най–добре с шопска и овчарска салата. Това е класика в жанра. Може би върви и с някой мезета. Най- добре е да са студени. Все пак, когато е ракията качествена, няма толкова голямо значение от мезето или салата, най- важна е добрата компания.

  2. Точно така – компанията е много важна, а добрата компания заслужава добра ракия. Като Сливенска перла! Искам да ви кажа по въпроса за салатите и мезетата към ракия: наистина, за мен класическото съчетание е ракия+салата. Но през зимата може да се пробва и друг вариант!
    как ви се струва нещо такова: твърдо сварено яйце, изкиснато бяло саламурено сирене и препечени филийки? Знам – ще възразите, че това върви по-добре с червено вино, но който иска – може да опита. Аз опитах, при това в компания с още две дами, и ни хареса. Разбира се – ракията непременно трябва да е Сливенска перла!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *