Подборът и консумацията на вино са изкуство, което се учи години наред

вино

Но ако нямате толкова време, а искате да се насладите на божествената напитка пълноценно, може да усвоите няколко лесни правила, които ще ви предпазят от фундаментални грешки.

Класификация на вината

По своя състав вината се делят на два вида: сортови – направени от един сорт грозде, който по правило се указва в названието на виното – например мерло, сира, каберне, мавруд и т.н.; купажни -съчетават няколко сорта грозде. Те имат по-сложен вкус, а при различна температура доминират едни или други нотки. Тези вина се разкриват постепенно, богати са на различни оттенъци.

При обикновените вина няма дълъг процес на отлежаване – производството им отнема между 3 месеца и 1 година. За отлежалите вина минималният срок на производство е 1,5 години, но за всеки сорт има уникална технология. Колекционерските вина представляват отлежали вина, които след всички етапи на производството се разливат в бутилки и се оставят в тях още не по-малко от 3 години. Идеалният срок на отлежаване е 10-15 години, но има и вина, които може да се съхраняват в продължение на 20 и дори на 40 години.

При повечето сортови вина утайката на дъното говори за нарушаване в технологията на производството или на правилата за съхраняване. Но има някои видове, при които утайката е напълно допустима – това са купажните вина с период на отлежаване над 3 години, пише списание „За жената“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *