Ресвератрол вещество, което се открива в червеното вино и е изключително полезно за здравето

вино Компонент на червеното вино – ресвератрол – активира древен еволюционен отговор на стреса в човешките клетки. Нещо повече, за тази активизация те се нуждаят от много малко ресвератрол.

Освен в гроздето, ресвератрол се открива в какаото на зърна, фъстъците и други растения. Той се освобождава по време на реакцията на инфекция, суша, и UV радиация. Той вече се свързвана с повишена дълготрайност, издръжливост и намален риск от диабет. Предварително проведени изследвания са показали, че тРНК синтетаза, който свързва съответната аминокиселина с тирозина, може да се премести в ядрото на клетката под стрес. Така действа защитния механизъм при стрес.

И ресвератрола има подобни защитни свойства. Затова учените сравняват тРНК синтетаза с действието на ресвератрола. Оказа се, те са доста сходни. И ресвератрол се свързва с тирозина добре. Анализът също така позволява да се заключи: ядро-тРНК синтетаза улавя и активира протеин PARP-1, основният отговор на стреса и фактор за възстановяване ДНК. И това до голяма степен определя продължителността на живота. И активирането на PARP-1 води до активиране на защитни гени, включително ген, който подтиска тумор, р53 гени и дълголетие – FOXO3A и SIRT6.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *