Според канадски учени под ръководството на Фатиа Чан-Дад от Университета в Квебек полифенолйте в състава на червеното вино оказват благотворно въздействие при заболявания на венците

cherveno-vino-zabi
Червено вино лекува венците

Възпалението е естествена реакция на организма за защита от патогени и бактерии, но при този процес се образуват прекалено много молекули на свободни радикали. Те имат висока реактивност и могат да предизвикат увреждания на клетките на различни органи и тъкани, в това число и на венците.

Положителният ефект на полифенолйте е свързан с антиоксидантното им действие – способността да се блокира, образуването на свободни радикали.

Теорията на канадските учени е потвърдена с тестове. Изследванията показват, че полифенолйте намаляват възпалението на венците, възникващо под въздействието на бактериите.

Пародонтитът е възпаление на тъканите на пародонта, предизвикващо нарушение в храненето на зъбите и частично разрушаване на структурите, фиксиращи зъба във венеца. Характеризира се с кръвотечение и зачервяване на венците, а на по-късните стадии се наблюдава разклащане на зъбите и дори падането им, пише вестник „Феномен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *