Лечебните свойства на лозовите листа се отразяват най-вече на капилярите

 

лоза

Медикаментозни продукти на базата на лоза реактивират местната микроциркулация, подобряват венозния поток и облекчават отстраняването на вътрешносъдовите течности, като по този начин намаляват отоците.

В гроздето има захари, витамини, минерални соли, защитни субстанции за сърдечната и имунната системи, вещества, действащи като диуретик. Лечебните свойства на гроздето до голяма степен зависят от сорта и почвата, в която расте лозата. Гроздето от лозя, които виреят във варовита или силикатна почва, има диуретични, пречистващи свойства. Отгледаното в глинеста почва е с по-висока киселинност и притежава лаксативен ефект. Бялото грозде леко възбужда стомашната лигавица, а черното има стягащо и тонизиращо действие.

Лечението с гроздов сок (шира) за пречистване на организма е познато от древни времена. Провежда се в рамките на 30 дни. Първия ден се приема половин литър шира на три части – 30 минути преди хранене. Количеството расте всеки ден, като на 14-ия достига 2 литра. На 15-ия, 16-ия и 17-ия ден се пият общо по два литра, без да се яде нищо. След това количеството започва да намалява, докато се стигне до изходната точка – по половин литър на ден.

Известният френски химик и биолог Луи Пастьор нарича виното „най-здравословното и благородно сред питиетата“. Изследванията доказват, че то притежава мощни антибактериални и антивирусни свойства. Изключително полезно е, а опияняващият ефект зависи единствено от количеството. Според медицинската статистика броят на инфаркти на миокарда е четири пъти по-нисък в страните, в които редовно се пие вино, като Франция и Италия. Гроздовите семена също притежават лечебни свойства. Ценните им вещества влизат в състава на лекарства за сърдечносъдовата система, пише вестник „Всичко за семейството“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *