Фенове на екзотична алкохол със сигурност трябва да се опитат писко, напитка, която се счита за национално съкровище на Чили и Перу

писко Няма празник в Чили и Перу без тази напитка. Хората от тези две държави радват гости и туристи с напитката, подобна на ракия и наречена писко. Уникална технология я прави уникална на вкус.

Писко (Pisco) – е силен (30-45%) чист или жълто-кехлибарен ликьор, произведен в някои райони на Чили и Перу от сортове грозде мискет чрез дестилация на младо вино. Всъщност Писко е един вид гроздова ракия.

Преведено от индиански, писко означава „летяща птица“. Според някои ракията носи това име заради долината, в която се отглежда гроздето – там има много и различни птици.

Чилийското писко се дестилира два или три пъти, след което пречиства през въглеродни филтри, разреден с вода за намаляване на спиртността и 2-10 месеца, отлежава в дъбови бъчви. Това е една ароматизирана напитка с плодов послевкус. Чилийски метод е много подобен на класическата технология за производство на коняк във Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *