Ябълката е универсален плод за здраве, красота и добро настроение

ябълкова ракия

Ябълката е богата на витамини A, B и C, пектин, ябълчена киселина. Общото количество захар варира от 3-15% и като затова е подходящ суровинен материал за производство на ракия. Най-добре е да се използват тези сортове, които съдържат големи количества захар като Златна превъзходна, например. За производството на ракия този сорт обикновено съдържа 7-14% захар, киселина 4-8G / кг, а съдържанието на пектин варира от 0.45-1%.

Златна превъзходна е сорт открит през 1890 година в Америка. Узрява през втората половина на септември. Осигурява изобилие от плодове и плодът е голям, с конична форма и тегло около 150-250 грама. Има златисто-жълт цвят, изключително сладка и ароматна е. По време на периода на складиране бързо губи тегло и затова е добре да се обработва възможно най-скоро след като бъде обрана. Този сорт е един от сортовете с най-високо качество и има по-висока цена на пазара.

Принципът на производство не се е променил много от 16 век, когато е открит първият официален документ, който описва подробно механизмите на ферментация и дестилация.

Модерните технологии само улесняват процесите, но основните принципи са се запазили и до днес. Ябълките се измиват, почистват се и се слагат в ябълкова „преса“, където се смачкват. Получената смес се прецежда и се получава гъст екстракт, който трябва да ферментира поне няколко месеца.

Към него се прибавя и захар, която се превръща в алкохол. Така се получава ябълковото вино, което отново се дестилира. Алкохолът от виното се извлича след преваряване на виното в меден казан, от който концентрираният алкохол се изпарява в специални съоръжения и след това се охлажда. От 6 кг ябълки се правят 5 литра ябълково вино, от които се получава еднолитрова бутилка калвадос, информира „Стандарт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *