Анасонлийката е предпочитан аперитив в почти цяла България

 

анасон

Първа рецепта

Счукват се 200 г семена от анасон и се заливат с 10 л двойно дестилирана ракия. Оставя се да престои 4 седмици, добавят се 5 л вода и се дестилира. В получената ракия се добавят 200 г натрошени семена от анасон и отново се настойва 4 седмици. Филтрира се и се разрежда с мека вода до желания алкохолен градус.

Втора рецепта

Ситно счукани или смлени семена от анасон се
заливат с ракия в съотношение 1,2 кг семена с 6 л двойно дестилирана ракия и се настояват 3 дни. Добавят се 9 л ракия и се дестилира отново. Получената ракия се довежда до желания алкохолен градус.

Получава се при двукратна дестилация. При първата дестилация не се отделят първакът и патоките. Алкохолният градус на сиреца не бива да бъде по-висок от 30. Ако е по-висок, разрежда се с вода. При зареждането на казана се внася семе от анасон или резене в количество 2—3 кг за 100 л разредена до 30° ракия. Семето се поставя в платнени торбички по 500 г. Приготвят се от немного плътен и безцветен памучен плат, подходящ е американ. При дестилацията водноалкохолните пари увличат етеричното масло от семето, което при кондензирането преминава в ракията. По време на дестилацията задължително се отделят първакът и патоките. Следи се алкохолното съдържание на общото количество да не падне под 55°, колкото е по стандарт. Когато е по-високо, разрежда се чрез внасяне на дестилирана вода. Тази ракия е с подчертан, силно изразен аромат и не се налага да отлежава допълнително. Достатъчен е един месец за хармонизиране и балансиране на алхохола с аромата и вкуса.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *