Казват, че ракия може да се направи от абсолютно всичко

рецепти ракия

Следващите три рецепти са доказателство на това твърдение.

Ракия от халва

За начало трябва да разтворите 10 килограма тахан халва в 20 литра топла вода. В половин литър вода се слага 50 г хлебна мая, размита в 0,5 л вода. Тази смес се оставя да ферментира поне две седмици и се разбърква всеки ден. Първакът и патоките, не се отделят при първата дестилация. Отделят се при втората дестилация. Добре е ракията да отлежи в дъбово буре.

Хлебна ракия

В 3 литра вода се слага 1 килограм захар и 5 килограма пшеница, която предварително е смляна едро. Така престоява 5 дни на топло и тъмно място. След това към тази смес се добавя захарен сироп, който се прави от 5 кг захар в 20 литра вода, прибавя се и 100 грама хлебна мая, размита в 1 л хладка вода. Така получената смес се разбърква и се оставя да ферментира. Когато приключи процесът на ферментация, прецеждате и изхвърляте кашата. Добавят се още 5 кг захар и 10 л вода и се оставя за нова ферментация. Първакът и патоките се отделят.

Ракия от цвекло

10 кг захарно цвекло се рендосват или се нарязват наситно и се сваряват в 10 л вода. Към сместта се прибавя 5 кг захар и 100 г хлебна мая, размита в 1 л хладка вода. Ферментира на топло място, като се бърка всеки ден.. При дестилацията първакът и патоките не се отделят първия път. Отделят се при втората дестилация. Най-добре е да отлежи в дъбово буре. За аромат може да добавите пръчки от черница или смокиня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *