За да си изберете качествено сирене, трябва да имате предвид тези 3 характеристики

сирене Кората

Експертите съветват твърдите сирена да се купуват с кората. Тя трябва да е равна, без бели петна и пукнатини. Ще познаете старото сирене по по-тъмната и суха кора. Освен това кората не бива да изглежда влажна (тоест да са избили мазнини по нея). Меките и млади сирена нямат кора, затова при избора трябва да се ориентирате по аромата и външния вид. Сиренето не бива да мирише на мая, загнило, горчиво, млечна киселина. Веднага се откажете от покупката, ако усетите миризма на химикали, киселини, мазнина. Ръбовете не бива да са напукани или раздробени с изключение на някои много редки и скъпи сирена, които трудно се намират в нашите магазини.

Цвят

Летните сирена са по-жълти от зимните, тъй като в свежата трева има много каротин. Оцветяването обаче може да бъде и изкуствено – при качествените сирена по-наситеният жълт цвят се постига чрез добавяне на бета-каротин, шафран или семена от тропическото растение Bixa orellana. • Причината е, че колкото по-жълто е сиренето, толкова по-привлекателно се струва на клиентите, а добавките от естествен произход не влияят на вкуса на продукта. Сиренето не бива да е с прекалено ярък цвят, с черти или петна. Ако е оцветено неравномерно, значи не е узряло достатъчно – тоест нарушена е технологията. От друга страна, ако сиренето е бледо, в това няма нищо страшно – означа просто, че не са му добавяни оцветители.

Дупки

При твърдите и полутвърдите сортове сирене трябва да има дупки. Изключение от това правило са видовете чедър и пармезан. Ако шуплите са неравномерни – големи в средата и малки при кората, това означава, че сиренето е направено от мляко с ниско качество, пише „Рецепти за здраве“. Имайте предвид, че при вносните сирена размерът на дупките трябва да е не по-малък от 5 мм, а стандартът допуска малките шупли да са с неправилна форма. Когато дупките съединяват в „пътечека“, това също е признак за по-ниско качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *