Наричат го също питие на дявола

абсент

Разбира се, че става дума за абсента: благодарение на него са се създавали гениални произведения, но и много животи са отивали по дяволите. Той представлява силна (70-75 градуса) пелинова алкохолна настойка, ароматизирана с екстракти от маточина, анасон, ангелика, копър и други билки. Опиянението от това уникално питие е близко до наркотичното: възможни са видения, слухови халюцинации, ярки сънища. Затова абсентът си е спечелил славата на напитка на бохемите, изключително популярна в творческите среди, а днес продажбата му е забранена в много страни.

Тайната на абсента е във веществото туйон, в което концентарцията на пелин е необичайно висока. Фармацията отнася това вещество към категорията на нервнопаралитичните отрови. Разбира се, в процеса на производство на абсент този екстракт се смесва с други съставки. Важно е абсентът да се пие правилно, за да може въздействието върху организма да е приятно и да стимулира творческата мисъл. Един от най-популярните начини е френският: една част абсент се смесва с три части ледена вода, която се излива в чашата през бучка захар (тя се поставя върху специална абсентна лъжица или вилица). Вместо вода може да се използва ананасов или портокалов сок, тоник, лимонада или ситно натрошен лед.

По-оригинален е чешкият начин: през бучка захар се налива самият абсент, а не водата, остатъците от захар се запалват, а карамелът се излива в питието. След това се добавя ледена вода в съотношение 1:3 в полза на водата. Какъвто и начин да сте избрали, помнете, че е важно да не злоупотребявате с абсента, който лесно води до хроничен алкохолизъм, пише списание „За жената“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *