Често майсторите на ракия си задават въпроса дали е възможно да се приложи активен въглен за прочистване пътя на ракията

 

ракия активен въглен

Практически това е възможно. Но не се прилага. Причината е в по-слабия ефект, поради невъзможност да се определи степента на погълнатия (абсорбирания) неприятен мирис. Поглъщането (абсорбцията) на чуждия мирис е физичен процес, който протича бавно в сравнение с химичните реакции. А обработката с въглен изисква продължителен контакт с ракията — от 3 до 5 дни при трикратно разбъркване по 10 мин на ден.

При преминаването на ракията (когато тече) през пласт от активен въглен контактът ще е много кратък, поради което ефектът ще бъде малък. И освен това липсват данни за дебелината на пласта въглен и през колко време да се сменя, тъй като абсорбционните възможности не са неограничени.

Може обаче да се направи следният експеримент: Вместо торбичка с въглен да се вземе метална или пластмасова по-дълбока цедка с фина мрежа, да се поставят в нея 1—2 пласта тензух или марля за задържане на въглищен прах, да се сложи в цедката гранулиран въглен до образуване на пласт от 4—5 см. За да се получи по-добър ефект, ракията трябва да преминава по цялата повърхност и обем на въглена. Опитът трябва да се проведе при дестилация на дефектни (плесенясали) ферментирали каши или джибри. Ако се приложи при здрав материал, въгленът ще поеме (абсорбира) плодовия аромат, с което ще се понижи и качеството на ракията. Трябва да се осигури синхрон в скоростта и обема на ракията при преминаването е през пласта от въглен. Ако струята на ракията е по-голяма от възможностите на цедката с пласта въглен, част от нея ще прелива.

Този опит в никакъв случай не трябва да се прави при дестилация на ароматни плодови каши от кайсии, праскови и други плодове.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

1 comment on “Активен въглен прочиства пътя на ракията”

  1. Навремето един майорец ми каза, че филтрирал ракията през филтъра на противогаза, знаете онези старите зелените. И получавал добър резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *