При умерена употреба виното може да се превърне в добро антибактериално средство за предотвратяване на кариеса

вино
Това твърдят италиански стоматолози в изследването си „Антибак-териалната активност на червеното, и бялото вино и тяхното действие против стрептококите в устната кухина“.

Според ръководителя на групата д-р Габриела Газани от Университета на Павиа виното се използвало за дезинфекция на рани още в Античността. Освен това то способства за запазване на здравето на сърдечносъдовата система на човека и дори предотвратява развитието на раковите клетки. Освен това изследванията на групата показали, че тази напитка съдържа и антимикробни вещества, които защитават зъбите от кариес и дори предотвратяват развитието на някои болести на горните дихателни пътища.

За опитите изследователите използвали два сорта италианско вино направо от магазинната мрежа – червеното вино Valpolicella и бялото Pinot bianco. В /лабораторни условия от виното бил отстранен целият спирт – изследователите не искали съединенията на етанола да повлияят на получените резултати. След това в колбите с вино били пуснати препарати от стрептококови бактерии, които предизвикват различни заболявания на носоглътката, включително и баналната ангина.

Червеното вино унищожавало бактериите по-ефективно от бялото, но като цяло антибактериалните свойства на двете вина не се различавали особено.

Отделно били тествани съдържащите се в двете вина киселини и действието им върху стрептококовите бактерии. Оказало се, че киселината във виното убива бактериите също така ефективно, както го прави и напитката.

Следователно, за да се забави развитието на кариес, е достатъчно да изпивате само чаша вино на ден – независимо дали бяло, или червено. Главното обаче е да не забравяте при това редовно да миете зъбите и да не използвате виното като замяна на четката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *