Мненията на специалистите са различни – едни препоръчват дъбови бурета, други акациеви, трети черничеви бурета.

БУРЕ

За бурето мненията са спорни, общо взето колкото са майсторите, толкова са и теориите. Доказано е, че ракията най-добре старее в бъчва, но не всяко дърво придава на ракията желания кехлибарен цвят. В черничевото буре ракията лесно придобива мек вкус и приятен цвят, който за няколко дни преминава от жълт в светлокафяв конячен цвят. Когато искаме ракията да има сламеножълт цвят, тя трябва да се държи малко време в съда.

 

БИДОН

Най-функционални са 100 литровите бидони, защото могат да поемат плодове за един казан и имат удобно широко гърло за наливане и изливане. Освен това се почистват лесно и са удобни за пренасяне. Важно е обаче да не са използвани за вещества със силни миризми като – бензин, нафта, газ,киселини. Не е задължително бидонът да има канела, защото няма да се използва за точене на вино, а в него ще се слага по-гъста течност, наречена мъст или каша, която се изважда от широкото гърло на съда. Необходимо е бидонът да има удобен капак с винт за пристягане, защото каша трябва да се запази за по-дълго време.

 

ТУБА или ДАМАДЖАНА

За тях също основното важно нещо е да не са използвани за други течности с остри остатъчни миризми.

 

КОФА

Кофата ще ви е необходима по време на много манипулации около отлежаването на ракията – за събиране на плодовете, за пренасяне на плодовата каша до бидона или казана, за доливане на вода и т.н. Даже за удобство е по-добре да имате поне две кофи под ръка, така няма да правите излишни движения, докато пренасяте до казана материала само с една ръка. Освен това дръжките на пластмасовите кофи лесно се повреждат или прегарят от слънцето и се чупят, като дори счупените кофи може да се използват за събиране на окапалите плодове. Внимателно избирайте кофите – те не трябва да тежат и да удобни за хващане. В самото начало, при брането на гроздето, ще са ви необходими още кошници, касети и кораби, които първо се използват за вино, а после за ракия.

 

ПОМОЩНИ СЪДОВЕ

На тях често хората не обръщат внимание и се сещат за тях, едва когато започнат да работят и разбират, че ги нямат. Ето защо си ги осигурете още от самото начало. Трябват ви фуния за преливане на ракията от кофата в дамаджаната или бурето. По-лесно става с канче със скала, удобно за преливане.

Спиртомерът също е необходима вещ, защото с него се измерват градусите на ракията.

Захаромерът е важен за проверка на готовността на плодовата каша за варене.

Туби за пренасяне на ракията от казана до дома.

 

*** ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ!

Повечето от тези съдове са от пластмаса, но при контакт с алкохола, те могат да станат токсични, затова трябва да избирате съдове от специална пластмаса, които издържат на алкохол – такива съдове са използваните вече за газирани напитки, които се предлагат на пазара. И все пак не дръжте ракията прекалено дълго в пластмаса, а по-добре да се прехвърли в стъклени съдове.

 

Когато ракията отлежава в стъклени съдове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *