Дестилацията не е от вчера

дестилация

Дестилацията е древна практика, която може да бъде проследена обратно до първи век от н.е. Най-активно през древността дестилацията е била използвана в Италия. Дестилация на алкохол се извършва надеждно там още през 12 век.

Фракционната дестилация е разработена от Тадео Алдероти през 13-ти век. Има легенда, която разказва, че първата дестилирана гроздова ракия е била направена в северния италиански град на Басано дел Грапа с оборудване откраднато от Египет. И това е само легенда, тъй като самото оборудване не е било много надждно.

Дестилацията, като процес полезен за производство на спиртни напитки не е била открита до осми век. Около 1600 г., йезуитите в Испания, Италия и Германия са разработили кодифицирани техники, използвани за производство на гроздова ракия и техните методи са използвани и до последните сега. В много музеи могат да се види старинно оборудване, което е било използвано преди столетия. Модернизацията на дестилацията е сравнително от скоро – някъде през 60-те и 70-те години на миналия век. Първоначално тя е била извършвана от пряк пламък, но скоро предимствата на водната баня или парна та дестилация са били предпочетени, за да се получи по-добър краен продукт. Съвременните подобрения включват дестилация на кюспе под вакуум, използването на различни сортове грозде и плодове отлежаване на ракията в бъчви от различни видове дърво, за подобряване на вкуса на алкохола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *