За предпочитане е да купуваме готови ракии, отколкото да варим домашни

анасонова ракия

Колкото и да е интересен процеса на варене на ракията, каквито и традиции да съществуват в тази насока, по-добре е да пием купешка ракия, отколкото такава, която сме сварили сами. Това твърдение има известна логика и потвърждение.

В интервю пред e-vestnik.bg научният сътрудник I ст. Владислав Ташков, д. м. Твърди, че и най-скапаната вимпромска ракия е за предпочитане пред домашната. Защо?

Отговорът се крие в технологията, както и в крайния продукт. Според Владислав Ташков причината за това е крайният етап на дестилацията. Никой казан, колкото и добре да е направен, няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловият спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично, нервнопатологично и неврнотоксично действие.

Това е достатъчен аргумент в полза на купешките ракии. Факт е, че предвид конкуренцията на пазара, с всяка следваща година, ракиите, които се предлагат на пазара стават все по-добри и пивки. И не на последно място – технологичният процес не включва използването на чист спирт като основа на напитките, вместо традиционното грозде. По този начин се избягва производството на ментета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *