При производството на ракия в началото на дестилацията се отделят лесно летливите съединения, образувани по време на алкохолната ферментация и съхраняването на ферментиралите материали (гроздови джибри и плодови каши). Най-общо, в тази група се включват: от алкохолите — метанол (метилов алкохол), пропанол (пропилов алкохол), изобутанол (изобутилов алкохол) и др.; от естерите — етилацетат; от алдехидите — ацеталдехид; от киселините — оцетна, маслена и пропионова и ацетали.
първак

Значителна част от тези съединения са силни отрови, а други притежават неприятен вкус и мирис, които придават на първата фракция при дестилацията (първакат). Тези са причините поради които първакът не бива да се пие и задължително трябва да се отделя. Количеството (обемът) на първака зависи от състоянието и произхода на джибрите и на плодовите каши, от алкохолното им съдържание и обема на казана. Практически е прието за първак да се отделя половин процент от обема на казана. Примерно, ако казанът е с обем 300 л, количеството на първака е 1,5 л.

Когато дестилацията се извършва в дестилационни инсталации с непрекъснато действие, първак не се отделя. Конструкциите на тези инсталации (колони) позволяват автоматично очистване на дестилата (ракията).

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *