При получаването на бяла утайка в ракията, същата може да се обработи с ябълков пектин, продаващ се в аптеките

пектин ракия

За целта в зависимост от количеството бяла утайка се отмерват 20 г пектин за 40 л ракия.

Отмерената доза пектин се поставя в ракията, като интензивно се разбърква, което трае от половин до 1 час.

Ракията престоява в продължение на 5-10 дни, като в първите 3-4 дни се извършва двукратно, интензивно разбъркване с помощта на миксер.

Отделя се бистрата ракия, която може да се филтрира през 3 до 4 пласта тензух. След това може да се налива в бутилки.

Според ст. н. с. д-р Николай Спиров метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при разпадането на пектиновите вещества при алкохолната ферментация на гроздови джибри (пращини), плодови каши, вина, а също при сухата дестилация на дървата в смес с оцетна киселина и ацетон. Пектиновите вещества в плодовете са два вида – протопектин – неразтворим във водата, който се разглежда като съединение на пектина с целулозата, и разтворим във водата пектин, който представлява метилов естер на пектиновата киселина.
По време на алкохолната ферментация под действието на пектиназата пектинът се разпада на пектинова киселина и метилов алкохол. В белите вина той винаги е по-малко, понеже те не съдържат големи количества пектинови вещества. Продължителното задържане на кашата с джибрите при червените вина увеличава съдържанието му не само в тях, но и в джибрите. Забавянето на изваряването им и неправилното им съхранение довеждат до увеличаване на метиловия алкохол в ракиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *