Много напитки, а вече ястия и сладкиши, приготвени с алкохолни напитки, започнаха да стават ежедневие. Това налага познаването им, а за ястията и десертите — и начина на приготвянето им и сервирането им.

Доскоро у нас се приготвяха задушени с вино агнешко, свинско и говеждо месо и по изключение дивеч. Употребяваха се предимно червени вина. Днес пикантни ястия от чуждестранните кух­ни се приготвят и с бира, коняк, водка, вермут, ром и др. Доскоро концентрираните алкохолни напитки се сервира­ха с ордьоври и растителни салати. Днес вече се предлагат предястия от белтъчен животински произход. Вероятно растителната храна е била традиционна особено за по­бедното население, а и нормите на храненето не са били известни. Има обаче примери, които сочат, че и преди половин век българите са знаели, че животинските бел­тъчини са били добро мезе за ракията. Когато домакинята искала да отпрати гостите, предлагала им за мезе овче кисело мляко. Отговорът на гостите бил: „Та това е най-добро мезе за ракията“. И действително е така, защото по-късно се до­каза, че овчето кисело мляко съдържа онези аминокисели­ни, които се „правят“ с алкохолната отрова, но съдържа и антиракови качества, така необходими днес в един свят на постоянно увеличаващи се вредности.

 

Изпитани трикове с ракия:

  • Твърдото месо ще омекне, ако във водата се прибави 1 чаена лъжичка ракия със висок градус.
  • Ароматът на алкохолната напитка ще се смеси с миризмите на продуктите в ястията, ако напитката се прибавя в началото на варенето.
  • Опеченото месо ще стане по-пикантно, ако преди сервиране се залее с концентриран алкохол (ракия) и се запали.
  • Мармаладите, сладката, конфитюрите, които не се стерилизират, ще се запазят по-продължително време, ако бурканите се покрият с целуфан, предварително намазан с ракия.
  • Ябълките ще се съхранят по-продължително време, като няма да загният и плодовата им вода няма да се изпарява, ако се потопят в разтвор от 100гр. прополис и 500 мл. чист спирт (ракия).

 

 

Комбинацията от ракия и зелени орехчета помага при лечение на диабет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *