Как се е появила най-хубавата българска ракия? Какво е началото на „Сливенска перла“?

видове сливенска перла

Това е напитката, с която вече няколко поколения българи празнуват най-скъпите си празници или споделят с приятели след уморителен ден. Историята на „Сливенска перла“ е необикновена за времето, през което се е появила. За да се наслаждаваме на характерния плътен вкус и аромат на ракията, заслуга има един човек. Неговото име е Неделчо Неделчев. Той е завършил престижното висше лозарско училище в Монпелие, Франция през 1912 година.

Като истински родолюбец и патриот, той избира да се върне в България, въпреки че е имал няколко предложения за работа в престижни винарски къщи в чужбина.

Нечелчо Неделчев е бил ръководен от едно, единствено желание – да възстанови лозарството и винарството в България. И решава, че най-подходящото място, от което може да започне е родният му град, Сливен. Знайно е, че районът е лозарски център още от времето на траките, заради географското си разположение и подходящия климат.

В Сливен Неделчо Неделчев се събира с хора, които също като него имат желание да възродят винарството. Само няколко години по-късно е основана лозарската кооперация „Шевка”, която 90 години по-късно познаваме като един от най-големите Български производители на алкохолни напитки Вини АД.

Последните години от живот си създателят на кооперация „Шевка”, Неделчо Неделчев прекарва в София, където се отдава на академична и полева работа в сферата на виникултурите.

Затова не е чудно, че след толкова много години, една от най-хубавите ракии в България – Сливенска перла, е запазила уникалния си вкус, който съчетава в себе си опита на миналото с прецизността на модерните технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *