Спорен въпрос е дали има мистика в ракията и мистична ли е ракията

мистика, ракия

Някой шегобиец може и да ви каже, че има, но зависи колко сте изпили… Ако хвърлим един малко различен поглед на самото правене на ракия, понякога това си е цяла магия, колкото и да ви обясняват, че се иска майсторлък. Ракията е мистична и поради добре познатия факт, че се използва за лекарство. Билките, които се слагат в ракията могат да подействат по различен начин и затова не е чудно, че по време на турското робство е имало чародейки във всяко село, които освен с всичко друго, се занимавали и с приготвянето на т.н. илач ракия.

И въпреки че по онова време ракия с билки е имало едва ли не във всеки дом, илач ракията е била запазена марка на чародейките или на монасите, които знаели точно какви билки да сложат, за да стане ракията лековита. С едно шишенце от тази ракия били изпращани хайдутите в планината. Тя трябвало да им послужи за промиване на рани или като лек срещу настинки.

Ракията се среща и в българския съновник. Най-интересното е, че там се споменава изключително и само с добри думи. В този смисъл – изобщо не се притеснявайте ако сънувате ракия.

Да вариш ракия насън означава, че ще осъществиш своя стара мечта. Добри дни за теб се задават ако видиш в съня си, че друг вари ракия. Ако пиеш ракия – ще научиш новина, но наливаш ли на някого – чака те скандал. Богатства и добрини ще сполетят семейството ти, ако някой в съня ти пие ракия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *