При дестилацията на гроздовите джибри, плодови каши и вина най-напред се изпаряват лесно летливите вещества, получени по време на алкохолната ферментация

дестилация

В тях се включват следните алкохоли: метилов алкохол (метанол), пропилов алкохол (пропанол), изоботилов алкохол (изоботанол) и други. От естерите – етилацетат; от алдехидите – ацеталдехид; от киселините – оцетна, маслена и пропионова, както и ацетали.

Някои от тези вещества са отровни (метилов алкохол), а други притежават неприятен вкус и мирис. Поради това първакът трябва да се отделя. Количеството на първака зависи от вида и качеството на суровината. Прието е от дългогодишната практика количеството първак да бъде 0,5% от обема на казана. От казан с обем 300 л трябва да се отделят 1,5 л първак.

Много е важно за качеството на ракията да се отдели и крайната фракция (патоките).

Те могат да бъдат отделени, когато алкохолното съдържание на ракията падне под 40 об. % алкохол. Това налага през 10-15 мин да се опитва ракията и щом се доловят кисели тонове и неприятен вкус започва отделяне на патоките, които се събират отделно.

Те се използват, като при следващото варене се влагат в казана.

Патоките не трябва да се използват реждане на ракията.

С цел по-бързо приключване на дестилацията източникът на загряване може да увеличи мощността си до максимум. Обикновено целият процес трае 5-7 часа за едно варене.

Краят на дестилационния процес може да се установи, като 10-15 мл от изтичащата ракия се плисне в огъня. Образуването на син пламък е указание, че има още етилов алкохол. Ако пламъкът е жълт, краят на дестилационния процес е настъпил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *