През 2012 г. организацията провежда статистическо проучване у нас

алкохол вреда Данните сочат, че 47% от жените и 53 % от мъжете, живеещи в големите градове, нямат ясен критерий какво е умерена консумация на алкохол. Почти половината от анкетираните мъже приемат алкохол 3-5 пъти седмично, а 1/3 правят това всеки ден. Близо 60% от жените пият 1-2 пъти седмично алкохол. 24% от участниците в допитването дават индикации за прекомерна консумация. 85% са посочили, че не са склонни да се ограничат, и едва 15 % имат готовност да го направят.

Установено е, че свръхупотребата на алкохол е една от предпоставките за рак. Именно затова се обръща голямо внимание на този проблем. Вредният навик и нерационалното хранене могат да причинят заболявания на жлъчката и на панкреаса. Преди броени дни СЗО алармира, че всекидневното пиене дори в малки количества значително увеличава опасността от развитие на цироза. Експертите се позовават на изследване, според което 50% от пациентите с тази диагноза са заболели заради редовна употреба на алкохол.

Наднормената консумация действа зле и на мозъка, създавайки условия за инсулт. Периферната нервна система също може сериозно да се увреди – заболяването се нарича алкохолна полиневропатия и се проявява със слабост и остра или стрелкаща болка в долните крайници. Неблагоприятно действие алкохолът оказва на сърдечносъдовата система. Хората, които злоупотребяват, по-често получават инфаркт, по-често и в по-ранна възраст достигат до сърдечна недостатъчност. Дори малки количества алкохол могат да ускорят пулса, да го направят неравномерен със съпътстващо сърцебиене и виене на свят. По-големите доказано влияят на потентността. При мъже, които прекаляват с пиенето, нивото на тестостерона – мъжкия хормон, който отговаря за сексуалното желание и активност, е с 40% по-ниско от нормалното.

За бременни строго забранено. През първите 3 месеца от бременността употребата на алкохол е абсолютно забранена, казва д-р Росица Попова, специалист по хранене и диететика. В този период плодът може да се увреди, тъй като токсичните компоненти преминават директно през плацентата. В следващите две тримесечия бъдещата майка би могла да си позволи епизодично чаша вино или бира по празнични поводи. В никакъв случай обаче не бива да придружава вечерята си с алкохолна напитка 1 -2 пъти седмично, пише „Всичко за семейството“.

Експертите са категорични, че алкохолът пречи на нероденото дете да получава достатъчно кислород и хранителни вещества, необходими за нормалното развитие на клетките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *