За хубавата ракия не са необходими само качествени плодове и желание. Трябва и майсторлък

 

казан за варене на ракия

Ракия се е правила по българските земи още преди векове, прави се и сега и ще продължи да се прави в бъдеще. Най-често ракията у дома се произвежда заради нуждата на домакинството, но има и такива хора, за които по-скоро производството на ракия е хоби и увлечение, отколкото консумацията й.

Според суровината, от която се произвежда, ракията бива гроздова и плодова и от други суровини.

Гроздовата ракия се получава при изваряване (дестилация) на ферментирали гроздови джибри, вино или смес (джибри и вино). Плодовите ракии се получават от дестилацията на ферментирали плодови каши. В зависимост от овощния вид ракиите се делят на две групи: ракии от семкови видове и ракии от костилкови видове. В групата на семковите овощни видове са ябълки, круши, малини, къпини, ягоди и други, на костилковите — джанки, всички видове сливи, кайсии, череши, праскови и др. В зависимост от овощния вид плодовата ракия бива сливова, кайсиева, прасковена, крушова, ябълкова (калвадос).

Случва се да се правят и ракии от смесени плодове, а също така и ракии, за производството на които се използват зърнени култури или зеленчуци като картофи, цитрусови плодове и други екзотични суровини.

От каквото и да е направена, ракията има задачата да служи за наздравици по време на празници, понякога за лечение, а не рядко и просто като вечерен аперитив.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *