Ракиите се окачествяват чрез физикохимичен анализ и чрез дегустация

rakiq

Физикохимичният анализ се извършва в химически лаборатории чрез използване на специална апаратура и прилагане на съвременни физикохимични методи.

В домашни условия може да се прави само органолептична оценка чрез дегустация. Тя обхваща показателите цвят, бистрота, аромат и вкус.

Цвят — на цвят ракията може да бъде безцветна и светла до златиста. Цветът зависи преди всичко от възрастта, ако не е оцветена с карамел. При естествени условия на отлежаване в дървени бурета и в стъклени съдове в присъствието на дървени парчета (трески и талаш) ракиите получават златист цвят в различни нюанси. Колкото по-дълго време са отлежавали, толкова по-интензивен е цветът. Съхраняваните в продължение на много години ракии получават конячен цвят.

Бистрота — ракията трябва да бъде кристална, безупречна.

Аромат — в зависимост от изходния материал младите ракии притежават аромат, специфичен за плода, от който са произведени. Такива са сливовата, кайсиевата, черешовата и т.н. За гроздовите ракии високо се цени мискетовият аромат. При стареене в бурета, в резултат на протичащите в ракията химични процеси плодовият аромат отслабва, но в замяна на това се обогатява с допълнителни ароматни нюанси, характерни за стари и отлежали ракии, участващи в сформиране на букета.

Вкус — ракията трябва да бъде мека, с чист хармоничен вкус, без страничен привкус на паточнокисели тонове и други несвойствени отклонения.

Ракиите се оценяват по петобална система, която включва показателите: бистрота — до 0,25 бала, цвят — до 0,25 бала, аромат (букет) — до 1,5 бала, вкус — до 2,5 бала, типичност — до 0,5 бала.

Най-висока оценка от 5 бала получава стара отлежала ракия с кристална бистрота, златист цвят, хармоничен вкус и приятен специфичен за ракията аромат;

4,5 бала получава ракия с отлично качество;

4 бала получава ракия с много добро качество;

3,5 бала получава ракия с добро качество; – 3 бала получава ракия със средно качество;

2,5 бала получава ракия с ниско качество, изразяващо се в остър вкус, недостатъчна бистрота и цвят, и без аромат.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *