Във Великобритания коктейл мимоза се пие по сватби и други светски събития

Cocktail_mimosa Освен това този коктейл е и чудесно средство против махмурлук. Франзузите пият „Мимоза“ на обед. Жълтият цвят на коктейла е станал причина да го нарекат мимоза, като цветето, което се подарява на 8 март и по повод други празници.

Малко история. Според една от версиите коктейла „Мимоза“ се появява през 1925 г. в един бар в Париж, близо до хотел „Риц“. Негов автор е легендарният бармана Франк Мейер, за които Хемингуей пише: „Франк е психолог, церемониал-майстор, довереник и приятел“. Също така портокалов сок и шампанско се сервира и в оранжевия ликьор Cognac Grand Marnier, който по онова време е официалната напитка на „Риц“.

Според друга версия на рецептата на „Мимоза“ се е появила през 1921 г., по вина на бармана от Лондонския клуб „Бъкс“ McGarry (МакГери). В Англия този коктейл все още се нарича «Бък Физ». Историята е следната: посетител на бара иска да пие прочутия коктейл „Белини“, който представлява смес от сок от праскови и шампанско. Тъй като бармана не успял да намери сок от праскови, той създал „Мимоза“. Това е неговата версия, чиито вкус и цвят напомнят на коктейла „Белини“.

Коктейл Мимоза

Състав и съотношение:

шампанско (пенливо вино) – 40 мл;
прясно изцеден портокалов сок – 40 мл;
Ледени кубчета – 50 грама;
портокалова кора (или парче) – 5 грама.

Всичко се смесва заедно без да се бърка в шейкър, украсява се и се поднася.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *