Според официалната статистика на година изпиваме около 20 000 000 литра ракия

ракия пия

Цифрата изглежда колосална, но въпреки това не е съвсем точна. И колебанието идва от факта, че никой не знае точно колко литра домашна ракия се произвежда. Информацията е на проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Трябва да отбележим, че в България вино се пие повече, отколкото ракия, защото там цифрата е 100 000 000 литра на година, което с пет пъти повече, отколкото ракията. Някъде от половината количество вино се продава на външния пазар, като е тази цифра влиза и произведеното от домашните майстори.

Най-много българско вино пият в Русия, следват ги поляците и Китай. Ясно е, че китайският пазар е необятен, но хората там нямат почти никакви традиции в пиенето на вино и ракия.

„Въпреки че нашето вино е с добро качество и конкурентна цена, за съжаление, то няма изграден бранд“, констатира проф. Пламен Моллов.

Той каза още, че родните производители, както и фирмите износителки работят върху това българското вино да се продава на чуждите пазари още по-добре, но това ще може да се усети осезаемо едва след около 7-8н години. Според Моллов има известно свиване на винените сортове лозя, което се налага от свиването на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *