Това не е проблем, но по-голямата има наркотичен ефект

алкохол А най-голямата парализира жизнените центрове. Мозъчните клетки се увреждат, същото се случва и с паренхимните органи. Развива се мозъчен оток. При кръвна концентрация над 4-5 промила настъпват гърчове, кома и дори смърт. Обикновено отравянето протича в два стадия. Първият е на възбудата. При него отслабват нормалните процеси в кората на главния мозък. Походката става несигурна, лицето е зачервено, пулсът е напрегнат. Отровеният е разговорлив, откровен, но често повръща. Вторият е на потискането, при който настъпва отпуснатост, повръщане, сънливост, унесеност. Кожата на лицето е бледа, покрита със студена лепкава пот, пулсът е мек, има хипотермия. Възможни са гърчове и делириум. Отровеният изпада в дълбока кома, дишането е неправилно, устните се оцветяват в сиво-синкаво. Смърт може да настъпи от парализа на дишането и на сърдечната дейност.

Кога е необходима Бърза помощ?

Ако ваш близък или приятел получи алкохолно отравяне, важно е бързо да му се направи стомашна промивка в най-близката болница. Там се вливат водно-солеви и глюкозни разтвори за увеличаване на диурезата и ускоряване на отделянето на алкохола с урината. В организма постъпва натриев бикарбонат за борба с ацидозата. Понякога при шок се използват противошокови и кардиотонични средства. При най-тежките случаи се налага хемодиализа. При тежка алкохолна интоксикация може да настъпят промени в съзнанието.

Стойностите на алкохол в кръвта, над които е наказуемо шофирането, се достигат при консумация на 2 алкохолни единици, а при хора с по-малко телесно тегло – дори и от по-малко количество изпит концентрат. Една алкохолна единица отговаря на 0,25 промила алкохол в кръвта и се съдържа в 1 50 мл вино, 250 мл бира и 30 мл концентриран алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *