Българинът винаги е бил изобретателен

ракия българин

Особено когато става дума за любимата му напитка – ракията. Гроздето поскъпна доста през последните годи ни. Народът обедня и не всеки има възможност да отглежда лозя и да прави вино и ракия от грозде. Но практичният нашенец и на това е намерил цаката. Затова сега едно от последните изобретения е да се вари ракия от пюрета за натурални сокове.

Тези пюрета представляват остатъчни количества, неизползвани за сокове и се продават на черно на много ниски цени. Ако разполагате с достатъчно връзки или просто сте по-напористи, натуралното пюре може да се намери и без пари. Освен това, от край време се знае, че ракия може да се вари от компоти или дори от поостарели мармалади и домашни сладка.

Много хора обаче успяват да си ги намерят и без пари. Пюретата се слагат в казаните вместо гроздето. Така получената ракия е доста по-евтина. Освен от пюрета, мнозина правят ракия от мармалади и дори от компоти.

Скъпата суровина, като хубавото грозде например, увеличи и цената на ракията, която домашните майстори предлагаха. Преди време гроздовата ракия, която се вари по селските казани, струваше около 3,50-4 лева, тази година литърът стигна 8 лева. Гроздето през 2011 е струвало около 60 стотинки, докато през миналата един килограм се търгуваше за левче. Захарта пък струва около 2 лева, което също оказва влияние върху цената на домашната пърпуца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *