Количеството на водата, в която се разтваря захарта, не бива да бъде повече от 60% от количеството на източеното вино

 

гроздова ракия

При внасяне в съда тя трябва да покрие джибрите. Когато ферментацията е протекла с плаваща шапка, разбъркването е задължително, особено в топло време, защото има опасност от оцетно вкисване. Концентрацията на захарта в разтвора не бива да бъде повече от 20% (в 100 л вода се разтварят 20 кг захар).

При нормални температурни условия (20—25 °С) ферментацията протича бързо и приключва за дни. Веднага след това материалът трябва да се дестилира.

Когато се произвежда бяло вино, захарният разтвор се внася веднага след отделяне на мъстта. В противен случай останалата по чепките неотцедена мъст ще ферментира много бързо, в резултат на което температурата рязко ще се повиши и ще създаде условия за оцетно вкисване, особено в по-топло време. Количеството на водата може да бъде до 70% от количеството на източената мъст, а концентрацията на захарта — 18—20%. По време на ферментацията образувалата се шапка се разбърква и потопява в течната фаза два пъти на ден. След приключване на ферментацията ферментиралият материал се изварява веднага, при което първакът и патоките задължително се отделят.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *