Ароматните вещества се извличат от растителната суровина с помощта на разтворители — спирт или вода

 

ракия билки

След като се набере, растителната суровина се изсушава и се нарязва. Най-простият начин за извличане е настойване със спирт. В процеса на настойването ракията се насища с ароматни вещества и променявкуса и цвета си.

Настойването продължава до пълно извличане на всички ароматни вещества от суровината, като при това разтворът периодични се отделя (отцежда). Прясната суровина се залива с настойваната вече ракия.

Периодичното сменяне на свежа ароматизираща суровина с един и същ разтворител дава възможност за получаване на настойка с висока концентрация.

Продължителността на настойването зависи от вида на растителната суровина и от температурния режим. Обикновено процесът продължава 3 до 5 седмици. При повишена температура до 50—60° С времето за настойване за някои видове суровина се съкращава до 5—8 дни.

Дестилирането на настойката позволява да се получи концентриран разтвор с висока степен на наситеност с ароматни вещества и етерични масла. Тези вещества почти не изменят вкуса на напитката, но е придават желания аромат. Ако ароматизиращите растения се внесат във ферментиралия материал, то при дестилацията се получава слаб аромат. Дестилирането на настойката позволява да се получи напитка с високо съдържание на спирт. За придаване на напитката на необходимия вкус, след дестилацията тя се настойва още един път със същите растения. Така например ракия, настойвана върху лимонови кори, след дестилирането се настойва още един път върху свежи лимонови кори.

Следва да се знае и запомни, че дестилатът се явява концентрирана алкохолна напитка, която активно взаимодейства с внесените в него добавки, в резултата на което вкусът на напитката силно се променя.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *