В някои европейски държави виненият туризъм е сериозна предпоставка за развитие на иначе слабопосещавани селски райони

ракия туризъм

Отскоро в България също се практикува винен туризъм. Уточнението, че това не се случва по адекватния и нормален за туризма начин, е излишно. Повечето хора са чували, че има винен туризъм, но малко от тях са го практикували. За привличане на туристи от чужбина е излишно.

Освен винен туризъм България би могла с успех да развива и ракиен туризъм. При подходяща реклама и адекватна презентация на винарните, в които се произвежда и ракия, това би могло да се превърне в мероприятие, което ще спаси туризма. В крайна сметка, вино се произвежда и в други европейски държави. Питиета, които са подобни на ракията – също, но нашенската хубава ракия е най-добра и ние много добре знаем защо.

По отношение на ракиения туризъм можем да кажем, че няма кътче или по-скоро район в България, в който да не се прави ракия. Има и не малко фестивали, като Фестивала на сливовата в Троян, който би могъл да привлече туристи. Сливенският край е популярен с лозята и уникалната Сливенска перла. Малко по-надолу е Ямбол, където в месния винзавод отлежава известната ямболска ракия.

За кайсиевата ракия, която се прави в регионите около Силистра, както и за сливовата на кюстендилци, няма да отваряме дума. Всичко това трябва да бъде видяно и дегустирано. В тази връзка няма как да не съжалим, че ракиеният туризъм все още се практикува само от шепа ентусиасти и не е добил международната известност, която заслужава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *