Ракията не е популярна само на Балканския полуостров

Популярното питие се приготвя както от плодове, така и от други екзотични продукти като жито, картофи и… мляко. По света произвеждат различни напитки, обединени в европейския свят под името brandy. Арабите пък правят нещо подобно на нашенската ракия. Нарича се arak и е традиционна напитка в Ирак. Така казват на ракията и в Турция, Кипър и Гърция.

Думата арак идва от арабски „araq“, което означава „пот“. Произношението му варира в зависимост страните, в които се употребява тази дума.

Друго подобно звучене думата е „aragh“. Може да се чуе в Армения, Иран и Азербайджан. В Грузия е неофициалното име на водката.

Аракът е доста по-силно питие от нашенската ракия. Характерното за него е, че от каквито и сортове грозде да се прави, каквато и да е технологията, задължително се добавя анасон. Единствено в Иран така нареченият aragh е с по-висок алкохолен градус и няма анасон. Освен в арабската ракия това не се прибавя почти никаква захар. Множество разновидности на Арак са популярни във всички страни, граничещи със Средиземно море.

По протежение на северните брегове на Средиземно море напитката от ферментирало грозде също е популярна. Французите я наричат пастис, а италианците – самбука. Това са аперитиви и освежителни напитки, и всичките представляват сладки версии на арака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *