Ракията от вишни е много популярна напитка в някои райони на България

 

ракия вишни

Ракията се очиства с активен въглен по описания в книгата начин. Месестата част на вишните и счуканите костилки се заливат с пречистената ракия. Сместа се дестилира. Приготвената дамаджана се напълва с пресни вишни и се долива с дестилираната ракия, така
че да покрива вишните с 8 см и се оставя да престои. Готовността на напитката се определя според гъстотата
— ако ракията лепне по стъклото и може да се отдели, тя е готова за консумация. Понякога в тази ракия може да се прибави и захар — 1 кг захар на 10 л.

Втора рецепта

Приготвя се от следните продукти: вишни — 2,5 кг, ракия— 50° — 2 л, ром — 200 мл (не е задължително, но придава по-богат вкус и аромат), канела — 1 пакетче, ванилия — 2 пакетчета, захарен сироп (приготвя се от разтваряне на 0,8 кг захар в 1 чаена чаша вода).

Вишните се измиват, очистват се от дръжките и костилките, плодовете се смачкват, а костилките се натрошават. Плодовете и костилките се прехвърлят в дамаджана с обем 5 л, прибавят се канелата, ванилията, ракията и ромът. Дамаджаната се запушва с памучен тампон и се оставя в помещение със стайна температура (18—20° С) за 3 седмици, като всеки ден се разклаща. След изтичане на срока, течността се отделя и се прецежда през двупластов тензух или марля.

В бистрата течност на тънка струя при постоянно разбъркване се добавя горещият захарен сироп. Опитва се на вкус и ако е много силна се добавя 1 чаена чаша преварена вода. Отново се разбърква и се оставя за 1—2 седмици за хомогенизиране. Ако през това време се появи утайка на дъното, бистрата част се декантира (отлива се внимателно) и се налива в бутилки.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *