Ракията от вишни не се прави чак толкова често, но в някои райони на България това е една доста разпространена напитка

Каква е технологията? Тя не се различава особено от начина, по който се правят другите ракии, но има някои неща, които е добре да знаете.

Подготовката на плодовете е стандартна. Избират се здрави, добре узрели вишни. Махате дръжките. При мачкането на плода трябва да внимавате да не пресовате и костилките, защото това ще се отрази върху вкуса и аромата на крайния продукт. Получената каша се остава да ферментира, след което се пристъпва към повторно мачкане. Пресова се, за да се отделят твърдите частици. Измерва се захарността. Знае се, че вишната има висока захарност, затова захарните градуси не бива да са повече от 20-24.

Онова, което сте отделили от предното пресоване се залива с вода. Колкото сок сте отделили, толкова вода трябва да добавите. Оставете да престои поне едно денонощие.

Сокът от двете пресования се смесва и на всеки 10 л се добавят 2 кг захар. Заквасва се, слага се в съд, който се затваря добре, като е хубаво да се сложат водни клапани , за да може сместа да „диша“. Високата киселинност на вишната ще убие бактериите и така се провежда една по-качествена ферментация.

При дестилацията много е важно първоточната и крайната фракция (патоки) да бъдат отделени, като патоките

2 comments on “Вишнева ракия – необикновеният аромат”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *