Повечето хора си мислят, че от кореноплодни не може да се прави ракия

Това не е така. С малко повече търпение и майсторлък ракия може да се направи дори и от захарно цвекло.

За ракията от картофи се е писало доста. Има и не малко рецепти, но ние ще се спрем само на един начин. Добре е да знаете, че хубава ракия от картофи става само чрез двойна дестилация. По този начин се изчиства характерния цвят и аромат.

Ето я и самата рецепта. Измийте, обелете и настържете 20 килограма картофи. Подгответе преварена вода, която не бива да е по-топла от 60 градуса и залейте настърганите картофи. По време на заливането трябва да се разбърква много добре. Към така получената смес се добавя 1 килограм нишесте и малко пшеничена слама, която е нарязана много наситно. Бърка се, докато сместа добие светъл цвят. Течността се отделя и се слага в съд, който е добре да бъде ситуиран на хледано място.

Онова, което е останало след като сте отделили водата отново се залива с преварена вода, загрята до 60 градуса. Бъркате, оставате да се отдели кашата, и сипвате водата пак там, където сте сипали и първата течност.

Трябва да имате хлебна мая, която се слага по следната схема – 100 грама на 100 литра. По тази логика ако имате 20 литра трябва да сложите 20 грама мая.

Поне две седмици се оставя тази течност да ферментира, след което се прави двойна дестилация.

3 comments on “Знаете ли как се прави ракия от картофи?”

  1. НЕ ТРЕБЕ ЧЕ И СЛOЖИШ ЗАХАР
    БОЖЕ КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ
    1 ЛИТЪР СПИРТ 95% СТРУВА 5 ЛЕВА ПРИ ЦЕЦКО У АПТЕКАТА-ТОВА Е 2,5 ЛИТРА ВОДКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *