Може и да не ви се вярва, но от уханните пъпеши става още по-ароматна ракия

пъпеш

На 100 кг добре узрели и здрави пъпеши се отделя семето и кората. Месото се нарязва на малки парчета, които се насипват в каца или бидон. Взимат се и 10 кг обикновена /цвеклова/ захар, слагат се в 30-40 л топла вода, за по-лесно разтопяване.

След охлаждане до 25 С захарният сироп се налива в бидона /кацата/. За повишаване на киселинността в сместа се внасят и 1 кофа /8-10 кг/ смачкани зрели джанки. Бърка се до получаване на каша. Отмерват се 200 г хлебна мая, която се разтопява със сок от кашата. След размесване се поставя в бидона и пак се разбърква цялото количество.

Съдът се покрива с капак или найлоново парче, което се завързва. Ферментацията протича за 2-3 седмици, зависи от времето: ако е студено, съдът се прибира в помещение със стайна температура; ако е горещо и през деня, и през нощта, както се случи лятото на 2007 г, съдът се оставя на слънце и тогава за ферментационния процес са достатъчни и по-малко от две седмици. Първакът и патоките се отделят при втората дестилация. Ракията се коригира до 40 обемни процента алкохол и се налива в дъбово буре за отлежаване. Ако се държи в дамаджана, слага се треска от черница, дъб или бяла акация за отнемане на метиловия алкохол и за цвят. При пъпеши със силен аромат, тази процедура не се прилага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *