Преди десетилетия ракията беше свързана изключително с провинцията

ракия традиция

Сега популярното питие все повече се превръща градско удоволствие. В продължение на векове ракията е отражение на характера ни и е дълбоко свързана с традициите на Балканския полуостров.

Ракия се пие в най-щастливите моменти. Когато сме нещастни ракията лекува душите ни. Тя е универсално питие, тъй като може да се пие по всяко време и навсякъде – сутрин, обед и вечер, преди и след хранене, както у дома, така и в заведение.

Ракията пристига на Балканския полуостров благодарение на турците през 14-ти и 15 век. Самото име е от арабски произход – „ал рак“ и се превежда най-общо като изпотяване. Така или иначе процедурата чрез която се произвежда ракията, напълно отговаря на наименованието. В света има много питиета, които се наричат ракия. Те се произвеждат от най-различни плодове, но технологията горе-долу е една и съща.

Предимството на родната ракия, в сравнение с онова, което се пие по света, е в специфичния аромат и плътен вкус, който се дължи предимно плодовете и традиционния начин на приготвяне. От 19 век нататък България се превръща признат производител на ракия.

Днес родната ракия се пие по целия свят. Ценителите пазят в избите си най-добрите образци на нашите изби. Наближаващите празници са само още един повод да си кажем „Наздраве!“ с хубава българска ракия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *