След като вече сте заредили казана и сте уплътнили връзките между него, капака, лулата и серпентината, в огнището се поддържа буен огън до протичането на ракията

 

първакЩом ракията започне да тече, огънят трябва да се намали, да стане тих, равномерен и постоянен, а ракията трябва да тече на постоянна тънка струя без прекъсване и без тласъци.

Как се отделя първака?

Количеството на първака зависи преди всичко от алкохолното съдържание на материала и от обема на казана. При домашни условия е трудно да се определи момента, в който да се прекрати отделянето му. Ето защо практически се приема, че количеството на първотока е между 1 и 2 литра.

При еднократна дестилация отделянето на първотока (първака) е задължително.

Как се определя моментът, в който да се преустанови събирането на ракията?

Този момент също доста трудно се установява. Ето защо се препоръчва след спадане на алкохолния градус на изтичащата ракия под 40—35°, периодично (през 10— 15 минути) да се взема средна проба, при която наред с определяне на алкохолния градус ракията да се опитва и на вкус. В момента, в който се доловят кисел вкус и неприятни паточни тонове в аромата, събирането трябва да се се прекрати. От този момент започват да текат патоките.

След като се събере основното количество ракия, с оглед на ускоряване на процеса, огънят отново се усилва. Краят на дестилацията се установява, като се плиснат 10 — 15 мл от ракията, която изтича от серпентината, в огъня. Образуването на син пламък е указание, че има още етилов алкохол. При положение че пламъкът е жълт, краят на дестилационния процес е настъпил.

В този момент огънят трябва да се угаси и да се пристъпи към демонтаж на лулата и сваляне на капака. В казана се добавят 2—3 кофи студена вода, след което той се изпразва, измива се и се подготвя за следващото зареждане.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *